fotometri - ubvri

PENGENALAN


perkataan fotometri (Photometry) berasal dari perkataan Greek, photo- ("light") dan -metry ("measure"). Pengukur cahaya adalah salah satu bidang astronomi untuk mengukur fluks atau intensiti radiasi elektromagnetik objek-objek astronomi. Disamping itu juga, fotometri ialah mengukur magnitude daripada ime-imej.


PENURAS FOTOMETRIK UBVRI - SISTEM JOHNSON-COUSINS-BESSELL


Pada tahun 50'an Harold Johson (Balai Cerap Macdonald dan Yerkes) mencipta tiga band pengukur cahaya iaitu U, B, dan V berdasarkan sensitiviti tiub Photomultiplier (photomultiplier tube/PMT) yang dia guna masa itu. Kemudian beliau mencipta band R (merah) dan I (inframerah)  menggunakan PMT dengan sensitiviti merah yang telah dipertingkatkan.photomultiplier tube/PMTPenuras U,V,B,R, dan I


Pada pertengahan tahun 70'an, A.W.J. Cousins dan John Menzies (Balai Cerap Astronomi Afrika Selatan) menggunakan penapis berbeza, bila guna dengan yang baru, pengesan lebih baik akan menghasilkan semula band Johnson.


Kemudian, pada tahun 80'an pengesan CCD mula menggantikan PMT, jadi satu set baru penapis yang diperlukan. Apabila digunakan dengan CCD, hasil yang sama seperti penapis lama bersama PMT.


Pada tahun 90'an, Michael Bessell (Balai Cerap gunung Stromlo dan Siding Spring) melakukannya, ia adalah definasi penapis Bessell yang telah dipiawaikan sejak guna CCD.Atas: Penapis biasa Bessell.